Workshop ‘Collodium proces’ voor studenten van fotografieopleidingen, fotovakscholen, foto-academies

De Dutch Masters in de fotografie zoals Koos Breukel, Ernst Coppejans, Robin de Puy en Stephan Vanfleteren tonen in de Grote Kerk hun werk in relatie tot de schilderijen van de Hollandse Meesters als Salomon van Ruysdael (die in Naarden geboren is} en Nicolaas Maes.

Zoals de fotografie haar oorsprong vindt in de schilderkunst ligt de oorsprong van de huidige digitale fotografiegeweld en fotoshop in de analoge fotografie. De meeste mensen denken dan aan film of rolfilm, maar de eerste stappen van de analoge fotografie werden gezet door middel van glasplaten of gelakte metalen platenfoto’s.
Eén van deze vroegste processen is het wet plate collodion procédé, dat momenteel een renaissance beleeft. Een vorm van fotografie die met geen enkele andere te vergelijken is.

 

Hans de Kort - FotoFestival Naarden

Roger Kremers © Hans de Kort

Wil je meer weten en leren over één van de eerste fotografieprocédés, het natte plaat collodium proces, kom dan naar het Fotofestival Naarden.

Fotograaf en exposant Hans de Kort (winnaar van de Zilveren Camera 2018) houdt op de volgende dagen van 10.00-12.00 uur een workshop bij Bastion Oranje: 

vrijdag 31 mei

vrijdag 7 juni

vrijdag 14 juni

vrijdag 21 juni 

vrijdag 28 juni

Daar laat hij zien wat de basis is van dit 19eeeuwse proces, het gieten van de collodium op aluminium of glas, het lichtgevoelig maken van de plaat, het juist belichten, ontwikkelen, fixeren en vernissen. Daarna geeft hij een korte rondleiding bij zijn werk.

  • De kosten voor deelname (incl. ticket voor het Fotofestival) zijn € 22,50 per persoon (studenten en begeleiders). Het ticket is gedurende het gehele Festival geldig waarbij elke locatie éénmaal bezocht kan worden. Het maximale aantal deelnemers aan de workshop is 12.
  •  Aanmelden: wilt u met uw studenten het Fotofestival bezoeken en meedoen met deze workshop stuurt u dan een mail naar info@fotofestivalnaarden.nl om te informeren naar de beschikbaarheid.