Joost van den Broek

Joost van den Broek (Rosmalen, 1967) is in 1991 afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Vormgeving in Tilburg.

Vanaf 1992 is hij freelance docent journalistieke-, documentaire- en portretfotografie bij Fotogram en de Fotoacademie Amsterdam. Sinds 1995 is hij hoofddocent voor de eindexamengroep journalistieke-, documentaire- en portretfotografie aan de Fotoacademie Amsterdam.

Eind 2000 wordt hij freelance fotograaf voor de Volkskrant, waar hij vanaf medio 2001 als vaste freelancer aan verbonden is. Daarnaast is Joost freelance fotograaf voor Vrij Nederland, Volkskrant Magazine, Hollands Diep en de Groene Amsterdammer.

Hij is aangesloten bij en wordt vertegenwoordigd door fotobureau Hollandse Hoogte.

Joost van de Broek is gespecialiseerd in geëngageerde reportage fotografie en portretfotografie. In 2006 was een overzicht van zijn portretten te zien in de Melkweg Galerie.

Joost is gedurende zijn loopbaan vele malen onderscheiden. Een greep uit de lange lijst:

Fotojournalist van het jaar 2006, EU Journalist Award 2006, Nieuwpoort Fotojournalist van het Jaar 2008, tussen 2000 en 2010 in totaal 24 categorieprijzen bij de Zilveren Camera en -meest recent- winnaar van de tweede prijs in de categorie portretten-enkel bij World Press Photo 2010.

Eind 2010 verscheen het boek ‘Portret Joost van den Broek’ bij Uitgeverij d’jonge Hond. Daarin is een prachtige selectie uit het vele werk van Joost  gemaakt, afgewisseld met teksten van Remco Campert. De eerste druk was al snel uitverkocht, hetgeen de populariteit van deze bijzondere fotograaf nog eens bevestigt. Het Fotofestival heeft de hand kunnen leggen op een klein deel van de oplage. Te koop bij het Festivalkantoor.

Hieronder: Joost van den Broek door Bart Koetsier