© Henk Bleeker, FFN 2011
© Milette Raats, FFN 2013

fotofestival naarden

FotoFestival Naarden (FFN) is een tweejaarlijkse fototentoonstelling die al sinds 1989 de actuele stand in de autonome fotografie weergeeft. De fotografie beweegt en verandert en daarom is ook het FotoFestival in beweging. Niet alleen ontwikkelt de fotografie zich, er zijn talloze crossovers tussen uitingsvormen in de beeldende kunst: bewegend beeld, installaties, video-art, steeds meer vervagen de grenzen van wat ooit de fotografiekunst was. 

Het festival richt zich niet alleen op documentaire fotografie, maar ook op fotografie die trouw is aan de basisprincipes van schoonheid en kunstzinnigheid - in de breedste zin van het woord. Juist op dit snijvlak van documentaire en kunstzinnige fotografie willen we bezoekers tot denken aanzetten en hen hun visie op de actualiteit veranderen of ontwikkelen.

© Claire Felicie, FFN 2013

missie

Het Fotofestival heeft een sterke eigen signatuur ontwikkeld door het benutten van de vesting Naarden als podium voor jong talent en tegelijk met gevestigde namen de stand van de kunstvorm fotografie te laten zien. Niet alleen het historisch erfgoed, maar ook locaties die normaliter gesloten zijn voor publiek zijn expositielocaties waardoor ook het erfgoed een rol speelt. Het festival stimuleert daarmee de ontdekking van zowel de vesting alsook fotografie door een groot publiek. Het Fotofestival ontdekt, lanceert en helpt nieuw talent op verschillende manieren bij de start van hun, niet zelden, veelbelovende carrière. Het publiek bieden we een unieke visuele beleving verrijkt met de sfeer van de omgeving van het historisch erfgoed. Deze ingrediënten vormen de ruggengraat van het festival.

DOeL

Het FotoFestival:

  • stelt zich ten doel om iedere twee jaar op de hoogst haalbare wijze, voor een zo breed mogelijk publiek, een overzicht te geven van de ontwikkelingen in de maatschappij en de fotografie in binnen en buitenland, aan de hand van actuele thema’s, met oog voor traditie en de blik gericht op de toekomst;
  • biedt jong talent in de fotografie een uniek podium om zich te presenteren aan zowel een groot en breed publiek;
  • weet met een innovatief programma en een aansprekende presentatie op overtuigende wijze een grote, brede en ook jongere doelgroep voor de fotografie te bereiken;
  • gebruikt het erfgoed van Naarden als podium.
© Danielle Kwaaitaal, FFN 2019

Artistieke verdieping

De afgelopen editie (FFN 2019) liet een artistieke verdieping zien die tot stand kwam door  het aantrekken van een nieuw curatoren-team. Nieuwe èn gevestigde namen, video-art, installaties en vergaande digitale fotografische bewerkingen maar ook de analoge en plaattechniek – het festival toonde een grote diversiteit maar ook een eenheid in het thema ‘marvelous misfits’.

Fotografie blijft het hoofdthema en gerelateerde kunstvormen krijgen hun plek in de komende edities van het festival. In de komende jaren wil het festival zich openen voor nog meer nieuw en gevestigd talent in de fotografie maar ook cross overs maken naar film, digitale kunst, installaties en mogelijke andere beeldvormen om zo een nog gevarieerder en sterker programma te bieden aan alle doelgroepen en bij te dragen aan het profiel van Naarden als culturele bestemming.

Bestuur

Het bestuur van het FotoFestival is als volgt samengesteld: 

André van der Velde, voorzitter

Hans Vernes, secretaris

Ernst de Wijs, penningmeester

Quirine van der Sloot, bestuurslid

Curatoren

Koos Breukel, fotograaf

Hedy van Erp, fotohistoricus, auteur

Uitvoerend team

Joke Smit, project management

Charlotte Brand, project management

Simone Kenter, communicatie & marketing

Ellen Piekaar, communicatie & marketing

 

© Katherina Pöhlmann, FFN 2013
Top