kenneth stamp

gastcurator voor special project Celebrate the Dutch Landscape

Kenneth Stamp (1957, Glasgow, Schotland) studeerde fotografie in Londen, totdat hij de reislust kreeg om de wereld te verkennen. Begin jaren tachtig kwam hij naar Nederland en vestigde zich op het voormalig eiland Wieringen. 

“Een overlever”, noemt hij zichzelf. “Zet mij ergens neer en ik zorg wel dat ik het ga redden.” Dat heeft de inmiddels 63-jarige al meer dan eens bewezen. Zo stond zijn wieg niet in zijn ouderlijk huis, maar bij het Leger des Heils in Glasgow. 

Stamp is niet makkelijk in een hokje te plaatsen. Of hij nu kwetsbare ouderen fotografeert of landschappen, in al zijn beelden legt hij een indringende, dramatische kracht. Stamp fotografeerde Tweede Kamerleden en Prinses Beatrix, maar kreeg ook de beroemde punkbands van weleer voor zijn lens: o.m. The Sex Pistols, Blondie en The Stranglers.

In 2019 was Stamp exposant op het FotoFestival Naarden. In 2021 keert hij terug, dit keer in de rol van curator voor het speciale project ‘Celebrate the Dutch Landscape’. Een rol die goed bij hem past: Stamp is in het bijzonder geïnspireerd door het vlakke land en de geweldige Hollandse luchten boven de Waddenzee en het IJsselmeer. De prachtige weerspiegeling van het licht op het water levert, in combinatie met de wolkenlucht, mooie, dramatische beelden op die doen denken aan werken van de oude meesters. Als natuurliefhebber brengt hij dan ook vele dagen door in zijn boot en tent, op of langs de waterkant.

Zijn andere, grote voorliefde is portretfotografie. Daaruit bestaat het grootste gedeelte van zijn opdrachten. 

www.kennethstamp.com

Kenneth Stamp
Top