Fotoboekenprijs

Goed nieuws voor fotografen en uitgevers van fotoboeken: tijdens het FotoFestival Naarden 2021 wordt de Nederlandse Fotoboekenprijs opnieuw uitgereikt in drie categorieën. Met de tweejaarlijkse prijs doet FotoFestival Naarden recht aan de grote verscheidenheid en kwaliteit van het Nederlandse fotoboek. De Nederlandse Fotoboekenprijs is de opvolger van de Kees Schererprijs die in 2015 voor de twaalfde en laatste keer is uitgereikt.

Drie categorieën

De prijzen zijn: een overall prijs die wordt toegekend aan het beste fotoboek van een Nederlandse (of in Nederland werkzame) professionele fotograaf (€ 2.500); een aanmoedigingsprijs van € 1.000 die wordt toegekend aan het beste debuut fotoboek van een Nederlandse (of in Nederland werkzame) professionele fotograaf, en tot slot een prijs van € 1.000 voor het beste tekst-/fotoboek dat in Nederland is gepubliceerd. Het boek bevat teksten over fotografie, een bloemlezing, een catalogus dan wel fotografie en tekst in een andere dan de gebruikelijke context.

 Jury

De jury staat onder voorzitterschap van Narda van ’t Veer, founder van The Ravestijn Gallery in Amsterdam en agentschap UNIT C.M.A. Van ‘t Veer is zelf fervent fotoboekenverzamelaar. Voorts bestaat de jury uit: Gunifort Uwambaga (Rwanda), mede-eigenaar en boekmaker bij MENDO in Amsterdam. Uwambaga verbindt culturen en generaties door middel van visuele inspiratie; Merel Bem, kunsthistoricus en schrijver/publicist over beeldende kunst, fotografie en kleding. Bem geeft regelmatig lezingen en gastlessen en is sinds 2020 docent aan de Fotoacademie in Amsterdam; Jenny Smets, kunsthistoricus gespecialiseerd in hedendaagse fotografie. Smets is curator en adviseur/redacteur op het gebied van kunst en media; Esther Krop is oprichter van De Monsterkamer, waar ze ontwerpers papieradvies geeft voor fotoboeken. Daarnaast is ze grafisch vormgever en uitgever van kunst- en fotoboeken bij Alauda Publications. 

 

uitreiking + shortlist

De Nederlandse Fotoboekenprijs wordt 8 augustus, 16:00-17:30 uur, Podium DeMess, uitgereikt.  

De genomineerden zijn:  

Categorie Foto/tekstboek
Nicole Segers & Irene van der Linde, Bloed en Honing
Oliver Leu, Leopold’s legacy
Valeria Cherchi, Some of you killed Luisa

Categorie Aanmoedigingsprijs
Heleen Peeters, Horse
Louise Honée, We love Where we Live
Wiosna van Bon, Family Stranger

Categorie Algemeen
Claudia Heinermann, Siberian Exiles Part 1 Lithuania
Frido Troost, An educational Archive
Popel Coumou, Paper & Light

Top