Fotoboekenprijs

Goed nieuws voor fotografen en uitgevers van fotoboeken: tijdens het FotoFestival Naarden 2021 wordt de Nederlandse Fotoboekenprijs opnieuw uitgereikt in drie categorieën. Met de tweejaarlijkse prijs doet FotoFestival Naarden recht aan de grote verscheidenheid en kwaliteit van het Nederlandse fotoboek. De Nederlandse Fotoboekenprijs is de opvolger van de Kees Schererprijs die in 2015 voor de twaalfde en laatste keer is uitgereikt.

Drie categorieën

De prijzen zijn: een overall prijs die wordt toegekend aan het beste fotoboek van een Nederlandse (of in Nederland werkzame) professionele fotograaf (€ 2.500); een aanmoedigingsprijs van € 1.000 die wordt toegekend aan het beste debuut fotoboek van een Nederlandse (of in Nederland werkzame) professionele fotograaf, en tot slot een prijs van € 1.000 voor het beste tekst-/fotoboek dat in Nederland is gepubliceerd. Het boek bevat teksten over fotografie, een bloemlezing, een catalogus dan wel fotografie en tekst in een andere dan de gebruikelijke context.

 Jury

De jury staat onder voorzitterschap van Narda van ’t Veer, founder van The Ravestijn Gallery in Amsterdam en agentschap UNIT C.M.A. Van ‘t Veer is zelf fervent fotoboekenverzamelaar. Voorts bestaat de jury uit: Gunifort Uwambaga (Rwanda), mede-eigenaar en boekmaker bij MENDO in Amsterdam. Uwambaga verbindt culturen en generaties door middel van visuele inspiratie; Merel Bem, kunsthistoricus en schrijver/publicist over beeldende kunst, fotografie en kleding. Bem geeft regelmatig lezingen en gastlessen en is sinds 2020 docent aan de Fotoacademie in Amsterdam; Jenny Smets, kunsthistoricus gespecialiseerd in hedendaagse fotografie. Smets is curator en adviseur/redacteur op het gebied van kunst en media; Esther Krop is oprichter van De Monsterkamer, waar ze ontwerpers papieradvies geeft voor fotoboeken. Daarnaast is ze grafisch vormgever en uitgever van kunst- en fotoboeken bij Alauda Publications. 

 

uitreiking 

Nederlandse Fotoboekenprijs 2021 voor Paper and Light van Popel Coumou

 Met Paper and Light  wint Popel Coumou de prijs voor het beste Nederlandse fotoboek dat de afgelopen twee jaar is verschenen.
Kunstenaar en fotograaf Popel Coumou (1978) speelt in haar werk met de belangrijkste elementen van fotografie: licht, papier en de perceptie van de werkelijkheid. Door haar collages zorgvuldig te belichten weet ze het papieren reliëf een derde dimensie te geven, waardoor het platte vlak tot leven komt.

 Verder is Bloed & Honing van Nicole Segers en Irene van der Linde bij de Nederlandse Fotoboekenprijs winnaar in de categorie Tekst/fotoboek; en het boek het boek Horse van Heleen Peeters winnaar in de categorie Aanmoedigingsprijs. De winnaars ontvingen geldprijzen van respectievelijk € 2500,00 en € 1000,00.

 De jury over winnaar Paper and Light: Zij speelt in haar werk met de belangrijkste elementen van fotografie: licht, papier en de perceptie van de werkelijkheid. Een bijzonder smaakvol boek, waarbij haar fotografie toch weer een nieuw level heeft bereikt.

Over Bloed & Honing van Nicole Segers en Irene van der Linde schrijft de jury: Bloed & Honing viel vanaf het begin op door de extreme zorgvuldigheid waarmee dit boek is vormgegeven. Zowel de woorden als de beelden zuigen je het verhaal in. Tekst en beeld vullen elkaar prachtig aan en doen recht aan beide vertelvormen.

En over Horse van Heleen Peeters: het boek Horse van Heleen Peeters sprong er voor de jury uit. Vanwege de familiebanden van Heleen kon zij de paardenvleesindustrie van zeer dichtbij fotograferen. Dit geeft een bijzondere inkijk in deze normaliter gesloten wereld.

De verkiezing voor de Nederlandse Fotoboekenprijs vindt eens per twee jaar plaats onder auspiciën van Fotofestival Naarden. Voor de tweede maal is er een verdeling in drie categorieën, om daarmee de rijkdom van het fenomeen fotoboek te onderstrepen, aldus de organisatie.

 In de fotoboekenwinkel in het Festivalkantoor/podium deMess in  Naarden-Vesting is tijdens het festival (t/m 29 augustus 2021) een expositie te zien van de boeken van de negen genomineerden voor de drie prijzen. Ook zijn deze fotoboeken daar te koop.

 De jury bestond deze keer uit Narda van ’t Veer, voorzitter, Merel Bem, Jenny Smets, Esther Krops en Gunifort Uwambaga.

De genomineerden waren:  

Categorie Foto/tekstboek

Nicole Segers & Irene van der Linde, Bloed en Honing

Oliver Leu, Leopold’s legacy

Valeria Cherchi, Some of you killed Luisa

Categorie Aanmoedigingsprijs
Heleen Peeters, Horse
Louise Honée, We love Where we Live
Wiosna van Bon, Family Stranger

Categorie Algemeen
Claudia Heinermann, Siberian Exiles Part 1 Lithuania
Frido Troost, An educational Archive
Popel Coumou, Paper & Light

Top