SPECIAAL PROJECT ‘CELEBRATE THE DUTCH LANDSCAPE’

Nergens tref je een land waar het landschap zo door mensenhand is vormgegeven. En er zijn niet veel plekken waar het landschap zo plat is als in de delta die Nederland heet. Het Hollands landschap kent door deze vlakheid grote partijen lucht – witte wolken, donkere lucht of een groot strak, blauw vlak en licht, heel veel licht. Kunstenaars zijn sinds jaar en dag gefascineerd door dit spel van licht, lucht en landschap.

Met het speciaal participatieproject Celebrate the Dutch Landscape reikt het FotoFestival Naarden uit naar iedereen die van dit landschap geniet en erdoor gefascineerd is. In de coronatijd gaat men vaker naar buiten, de natuur in. Wandelend geniet men van de verscheidenheid aan landschappen en afwisselende vergezichten. Het wandelen is een ‘Art of Living’ geworden. In september 2020 startte FFN een Facebookgroep ‘Celebrate the Dutch Landscape’ en riep iedereen op het Hollandse landschap te fotograferen en foto’s in de groep te posten, maximaal één foto per dag. Inmiddels bestaat de groep uit een kleine vijftienhonderd leden en worden er gemiddeld twintig foto’s per dag geplaatst.

De meest tot de verbeelding sprekende foto’s worden tijdens het FotoFestival getoond.

Kenneth Stamp

FotoFestival Naarden vroeg Kenneth Stamp gastcurator te zijn voor dit project. Hij vroeg tien fotografen werk tentoon te stellen: Casper Douma, Ellen Kooi, Hans de Kort, Henk bij de Weg, Jeroen Hofman, John Raats, Joni Spaan, Maartje Roos, Martin Kers, Mike Bink. Hun werk is te zien in voormalig tuincentrum Van der Roest en bij het SAS park/buitenplaats Oud Bussem. Ook zal er werk van Kenneth Stamp zelf te zien zijn. De foto’s van deelnemers van de Facebookgroep zijn te zien langs de routes tussen de verschillende festivallocaties.

©Martin Kers, 1 Dinteloord
©Jeroen Hofman, Artis lemuren

Curators statement Kenneth Stamp

Nederland heeft kunstenaars altijd landschappen geboden die, meer dan in enig ander land in Europa, door de mens gemaakt zijn. Nog steeds prikkelen ze onze verbeelding. Bij door de mens gemaakte landschappen moeten we niet alleen denken aan het platteland als zodanig, door de mens vormgegeven, maar ook aan ingrepen die dit platteland volledig hebben getransformeerd, zoals infrastructuur en stedenbouw. Deze expositie huldigt niet alleen de grote afwisseling van het Nederlandse landschap maar toont ook enkele van de mooiste voorbeelden van de verschillende typen. De expositie onderzoekt hoe ze zich tot elkaar verhouden, hoe verschillende kunstenaars elkaars studies van het idee landschap beïnvloeden, hoe diverse fototechnieken invloed hebben op de weergave van het landschap en hoe elke benadering ons nu in staat stelt om het landschap in al zijn unieke verscheidenheid te blijven huldigen. We nodigen u uit om samen met ons hulde te brengen aan het Nederlandse landschap en hopen dat u nieuwe inzichten krijgt in de schoonheid ervan.

 

Fotografen uit de Facebook groep

Van de volgende fotografen - leden van de Facebookgroep Celebrate the Dutch Landscape - zijn foto's te zien tijdens het FotoFestival Naarden:

Anneke Versteegh 
Harry Jasper 
Henk Paul Drost 
Anna Groentjes 
Saskia Pennekamp Snaterse 
Kees Bakker
Henriette van Gasteren 
Theo Bijker 
Marjolein Lensink-Neijzing 
Mike Bink 
Michiel Fokkema 
Jelga Biesheuvel 
Anita Evers 
Jelga Biesheuvel 
Harry Huider 
Fred Peerdeman 
Maarten Verbaarshot 
Willem Joosse
Etienne Michel

De foto's hangen op The Fence - langs de route tussen de vesting en voormalig tuincentrum Van der Roest, aan de Huizerstraatweg in Naarden.

Op de facebookgroeppagina zijn deze foto's en nog vele andere prachtige landschappen te bewonderen:

celebratethedutchlandscape

Het project Celebrate the Dutch Landscape wordt ondersteund door de campagne 'Ode aan het Landschap' van de provincie Noord-Holland.  

"Ode aan het Landschap is meer dan een themajaar. Het is een beweging die aanzet tot nadenken over hoe we in de toekomst met ons landschap en onze natuur om willen gaan. Deze voortdurende reis zal in 2021 met het Nationale themajaar groots van start gaan. Binnen Ode aan het Landschap vieren we uitbundig de schoonheid van het landschap en door het zichtbaar maken van plekken, verhalen en activiteiten. Ode aan het Landschap koppelt het verleden, het heden en de toekomst van het landschap op een unieke manier aan elkaar.

Provincie Noord-Holland sluit aan bij deze beweging, hiervoor staan wij als stichting “Ode aan NH” aan het roer.

Het Noord-Hollandse landschap is een door mensen gemaakt cultuurlandschap en rijk aan een diversiteit van landschappen en verhalen. Met de thema’s “Leven met het Water” en “Verbeelding van het landschap door het Oog van de Meester ” vertellen we het overkoepelende verhaal van het Noord-Hollandse landschap over steden, polders en ondernemerschap.

“Verbeelding van het Landschap” (het Oog van de Meester)

Door het “Oog van de Meester” kijken we naar het Landschap. Door de eeuwen heen hebben kunstenaars zich laten inspireren door het landschap en doen dat nog steeds.

Lees hier meer

 

/Celebrate-the-Dutch-Landscape/Ode_Logo_Noord 

Top