Stephan Vanfleteren

In de schaduw van de palm

Het Filmfestival van Cannes is een evenement dat over de hele wereld bekend is. De filmindustrie komt jaarlijks in de maand mei naar de Franse Rivièra in de stad Cannes. Een groot aantal internationale sterren trekt naar dit legendarische spektakel in de hoop Le Palme d’Or te winnen. 

De meeste fotografen geven er de voorkeur aan het visueel paraderen op de rode loper vast te leggen. Maar sommigen, zoals Belgisch fotograaf Stephan Vanfleteren, kiezen ervoor portretten van filmmakers en acteurs te maken in de schaduw van de palm.

Op de laatste drie edities van het Filmfestival heeft Vanfleteren foto’s gemaakt voor het gerenomeerde Franse dagblad Le Monde. Zijn gestileerde zwart-wit portretten van prominente figuren in de filmindustrie vormen een opvallend contrast met de glamour en glitter van het Filmfestival. 

De condities van de fotosessies in de hotels aan de Croisette zijn verre van ideaal. Weinig tijd, slecht hard licht, gestresseerde persattachés, uitlopende afspraken, ongeduldige collega’s horen bij de hectiek van het festival.

De huidige tentoonstelling is een serie portretten van zowel iconische figuren in de filmwereld als van opkomend jong talent ver weg van de blingbling en het flitslicht van de rode loper.

Stephan Vanfleteren - FotoFestival Naarden

Mads Mikkelsen
Acteur ‘Arctic’
terasse Albane, 5ième étage Hotel Marriot, Boulevard de la Croisette, Cannes
11 mai 2018