Robin Alysha Clemens

Robin Alysha Clemens (1992) woont en werkt in Amsterdam. Haar fotografie gaat veelal over subculturen en werelden waar ze (nog) geen onderdeel van uitmaakt.
 
Het project ‘Oselyata’ is te zien tijdens het FotoFestival Naarden in de Grote Kerk.
 
“Hier bij Oselya zal niemand vragen wie je was voordat je hier kwam. Als je je aan de regels houdt, als je aardig bent, als je wil werken en in de community wil blijven, ben je welkom.”
 
Twintig minuten buiten de Oekraïense stad Lviv, in het stadje Vynnyky, zet een groep ex-daklozen hun leven eigenhandig weer op de rit. De community noemt zichzelf ‘Oselya’, wat thuis betekent. Het huis is gebouwd om daklozen en mensen met een verslavingsverleden te helpen. Het leven speelt zich grotendeels af in de werkplaats, de tweedehands winkel en het woonhuis. In de werkplaats knappen de bewoners, die zichzelf deOselyata’ noemen, oud meubilair op dat weer verkocht wordt in de tweedehands winkel om de hoek. Op dit moment wonen er ongeveer twintig mannen, drie vrouwen en twee kinderen – een is op het terrein geboren – in het huis van Oselya. Ze leven in harmonie, delen slaapkamers, werken, ontbijten, lunchen en dineren samen. Het leven is duidelijk en de regels zijn simpel: geen drank, geen drugs, geen seks, vriendelijk zijn voor je kamergenoot en altijd meewerken.
 
Dit project is een samenwerking tussen fotograaf Robin Alysha Clemens en schrijver Lisa Weeda. 
Robin Alysha Clemens - FotoFestival Naarden