Gerard Petrus Fieret

Tijdens het FotoFestival Naarden is werk te zien van Gerard Petrus Fieret in het oude Stadhuis. Ook is er een film van Frank van den Engel over hem te zien op 31 mei in Podium deMess.

Met zijn eigenzinnige, gruizige vrouwenportretten wist Gerard Petrus Fieret (1924-2009) in de late jaren zestig de hele gevestigde orde tegen zich in het harnas te jagen. In zijn door vele muizen bevolkte atelier fotografeerde hij behalve zijn half of helemaal ontklede modellen ook zichzelf, zijn poes en de zieke duiven die daar met hem samenleefden.

Zijn fotografisch oog laat zien hoe hij in de wereld stond: chaotisch, slordig, soms agressief, maar ook met veel humor en charme. Bij leven werd hij een bohemien genoemd of een zwerver omdat hij moeilijk in een kader te plaatsen was. Hij was een volledig autonome beeldend kunstenaar (fotograaf, tekenaar en dichter) die zich niets gelegen liet liggen aan de conventies van de fotografie of van het leven.

Zijn fotografische werk heeft een unieke kwaliteit die heden ten dage wordt herkend door een groeiende groep liefhebbers, verzamelaars en musea. Zijn internationale doorbraak gaat gepaard met sterk stijgende prijzen waar Gerard Fieret zelf overigens niet beter van werd. Hij stierf in 2009 op 85-jarige leeftijd.

GP Fieret - FotoFestival Naarden