Daya Cahen

Daya Cahen – The Stalin that was played by me

video, 15 min

Daya Cahen (NL/USA) studeerde fotografie aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en werkt sindsdien met fotografie en video. Haar werk wordt nationaal en internationaal vertoond op Film Festivals en in musea.

In het werk van Daya Cahen is de vraag hoe mensen gemanipuleerd worden door de media of door een regime een belangrijk uitgangspunt. Vaak onderzoekt ze die vraag door onderwerpen die zij in de media tegenkomt in hun eigen omgeving op te zoeken om zo zelf te ondergaan hoe de manipulatie werkt.

De film die hier getoond wordt, The Stalin that was played by me, is een portret van haar intrigerende ontmoeting met Yevgeni Jugashvili, kleinzoon, bewonderaar en evenbeeld van Jozef Stalin. Yevgeni adoreert de Man van Staal, die hem nooit heeft willen ontmoeten en die zijn eigen zoon, Yevgeni’s vader, opofferde tijdens WO II.

Wat begon als een reis naar Georgië om Stalin’s kleinzoon te portretteren vanwege een fascinatie voor iconen en het functioneren van propaganda in beeldtaal, werd een confrontatie tussen twee mensen uit verschillende werelden, die ondanks hun verschillende ideeën een band opbouwen. Terwijl twee geschiedenissen elkaar ontmoeten, speelt ieder zijn eigen rol en is het aan de toeschouwer om te bepalen welke het meest dubieus is.

De film werd genomineerd voor een Gouden Beer (Korte Film) op het Internationale Film Festival van Berlijn.

 

Daya Cahen - FotoFestival Naarden

Daya Cahen - FotoFestival Naarden

Daya Cahen - FotoFestival Naarden