Daniëlle Kwaaitaal

Anderhalf jaar werkte Danielle Kwaaitaal aan haar meest recente serie Florilegium. Het vertrekpunt van deze bloemstillevens zijn 17e eeuwse botanische gravures, die gebundeld ook wel Florilegia worden genoemd. De serie is het resultaat van een lange periode van observaties en experimenten met bloemen in water. Water is een geliefd thema in het werk van Kwaaitaal. In 2004 maakte zij het werk FLO, een onderwater gefilmd sprookje met Ellen ten Damme in de Hoofdrol. De serie Whispering Waters (2009) was in zijn geheel te zien in het Groninger Museum. Het Fotofestival Naarden toonde in 2015 als eerste haar bloemstilleven-serie Après nous le Déluge

Al sinds haar afstuderen in 1991 begeeft Kwaaitaal zich met haar werk op het grensvlak van de schilderkunst en de digitale fotografie. Zij maakt de laatste jaren van bijna al haar werk unieke afdrukken. In haar werkproces laat zij zich zelden leiden door een vastomlijnd plan, haar series krijgen gaandeweg vorm. Deze avontuurlijke houding geeft haar werk een onmiskenbaar eigen signatuur. De vaak verstilde beelden maakt zij door middel van een eigen ontwikkelde techniek, die zowel digitale en analoge aspecten bevat. Haar herkenbare beeldtaal zet zij voort in haar meest recente serie werken, Florilegium. Op raadselachtige wijze laat zij zien hoe het gebrek aan zwaartekracht de bloemen vrijspel geeft. De tere bloemblaadjes, stampertjes en takjes nemen onverwachte vormen aan. Zij lijken wel bevroren in de tijd. Het ijle kleurenpallet maken haar wonderlijke composities helemaal van nu. Met de serie Florilegium geeft Kwaaitaal de magische krachten van ons bloemen en plantenrijk een geheel eigen gezicht. 

Werk van Danielle Kwaaitaal wordt nationaal en internationaal tentoongesteld en verzameld. Haar werk is opgenomen in verschillende Museumcollecties zoals het Can Elgiz Museum of Contemporary Art in Istanboel, Stedelijk Museum in Amsterdam, Museum Fundatie in Zwolle, het Groninger Museum en het Drents Museum. Het Fotofestival Naarden 2019 toont 9 werken in verschillende formaten uit de serie Florilegium in het Bastion Oranje.

Daniëlle Kwaaitaal - FotoFestival Naarden