Armando Jongejan

Armando Jongejan (Egmond aan Zee – 1960) werd in mei 2016 door abt Gerard Mathijsen uitgenodigd om de veranderingen binnen de muren van het slot van de Sint-Adelbertabdij uit Egmond-Binnen vast te leggen.

In 2018 gaat het boven verwachting goed met de abdijgemeenschap. Het Egmondse klooster wordt te klein; er zijn in de periode dat Armando fotografeerde (juni 2016 en maart 2018) vier broeders ingetreden en twee broeders hebben hun tijdelijke professie gedaan.

De reportage laat verschillende aspecten van het dagelijks leven van de monniken zien, zoals gebedsdiensten, koken, onderhoud aan het gebouw en vele andere aspecten. Heel indringend zijn de foto’s van het afscheid van een overleden broeder.

Het is een fotoreportage van het spirituele en het dagelijkse leven van de Egmondse abdijgemeenschap, gericht op gebed en onderlinge dienstbaarheid: Monnikenleven.

De serie is te zien tijdens het FotoFestival Naarden in het Comeniusmuseum. Het gelijknamige fotoboek Monnikenleven is tijdens het FotoFesitval Naarden 2019 verkrijgbaar.

Armando Jongejan - FotoFestival Naarden