Guanyu Xu

Guanyu Xu (Beijing, 1993), gevestigd in Chicago, is beeldend kunstenaar en docent aan de University of Illinois. Xu won verschillende prijzen, onder meer de PHOTOFAIRS Shanghai Exposure Award (2020), de Philadelphia Photo Arts Center Annual Competition (2019) en de Lensculture Emerging Talent Award (2019). Zijn werk is opgenomen in collecties van diverse musea en wordt regelmatig gepubliceerd.

Resident Aliens

Voor deze serie fotografeert Xu woningen en persoonlijke bezittingen van immigranten met verschillende visa-statussen in de Verenigde Staten. Deze beelden plaatst hij terug in de woningen en creëert dan nieuwe beelden. Hierdoor vervagen de grenzen tussen het vertrouwde en het vreemde, tussen privé en openbaar, tussen thuis horen en vervreemding. Het geeft het gevoel weer dat immigranten vaak ervaren: een huis is nooit helemaal privé en veilig.

Temporarily Censored Home

In Temporarily Censored Home plaatst Xu heimelijk foto’s en beelden uit zijn leven in de woning van zijn ouders. Deze foto's bestaan onder andere uit portretten van Xu en andere homoseksuele mannen in hun huiselijke omgeving uit het project "One Land To Another", afdrukken van kunstwerken die Xu in de VS maakte, foto's van het landschap en de gebouwde omgeving in de Verenigde Staten, Europa en China, gescheurde pagina's uit film- en modetijdschriften die Xu als tiener verzamelde, beelden uit fotoalbums van Xu’s familie. Door deze beelden te plaatsen, in lagen te verdelen en te herschikken, plaatst Xu ruimte en tijd naast elkaar. De beelden lijken elkaar tegen te spreken en ontwrichten het tienerjarenhuis van Xu. Het resultaat slaat een brug tussen het persoonlijke en het politieke in de context van de onderdrukkende systemen van zowel China als de VS. Hoewel deze installaties niet permanent zijn, herovert Xu het huis in Beijing als een ruimte van vrijheid en tijdelijk protest.

Het werk van Guanyu Xy is te zien tijdens het FotoFestival Naarden 2021 in Bastion Oranje G.

 

 

 

Top