Venus Veldhoen - Aatje

Venus Veldhoen (1968) is een Nederlands fotograaf. Ze volgde de Gerrit Rietveld Academie en studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Naast fotograaf geeft Veldhoen les aan verschillende academies

AATJE

Veldhoen is de oudste dochter uit het huwelijk van beeldend kunstenaar Aat Veldhoen (1934-2018) met zijn tweede vrouw Kabul Mohamed. Aat Veldhoen leefde het leven als een kunst, hij hield intensief van alles wat het leven hem te bieden had: liefde, verdriet, geluk en ongeluk. Eind jaren zestig en de jaren er na maakte Aat Veldhoen duizenden Polaroids, als studie voor zijn kunstwerken.  Maar zijn obsessie voor dit medium was meer dan dat, hij was een bezeten fotograaf.
Een groot deel (meer dan tweeduizend) van zijn Polaroids zijn opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum. De Polaroids die in Naarden getoond worden, hield hij achter, blijkbaar vond hij deze te bijzonder. Zijn kinderen vonden deze na zijn dood in een doos verstopt in zijn huis. De verzameling Polaroids uit deze doos worden voor het eerst aan het publiek getoond tijdens het FotoFestival Naarden 2021. Deze Polaroids zijn voornamelijk met een technische Linhof camera gemaakt (met Polaroid achterwand), maar er zijn ook beelden bij die op een Polaroid SX-70 zijn gemaakt. Ook zijn dochter fotografeerde op dezelfde Linhof camera maar dan op vlakfilms. Ze kreeg deze camera van hem cadeau.
Naast de Polaroids van Aat Veldhoen is fotografisch werk van Venus Veldhoen te zien, onder meer van haar vader Aatje, maar ook portetten die ze in India maakte op de Linhof camera. Daarnaast wordt er een aantal schilderijen van Aat Veldhoen getoond. Op de binnenplaats van het Arsenaal in de vesting van Naarden staat een bronzen ‘Tietenfontijn’, gemaakt door Aat Veldhoen, straks zal deze worden omgeven door de foto’s van Veldhoen. Jan des Bouvrie kocht dit beeld van Aat Veldhoen, zij waren hun leven lang bevriend.

Het werk van Aat en Venus Veldhoen is te zien tijdens het FotoFestival Naarden 2021 in het Arsenaal in de vesting van Naarden.

Top