Angela Tellier

Angela Tellier (1985) studeerde in 2013 af op de Willem de Kooning Academie met haar fotoserie Afropolitans. De term Afropolitans verwijst naar een subcultuur van jonge westerse mensen met Afrikaanse roots. Leden van deze subcultuur identificeren zich als ambitieuze cosmopolieten die een sterke connectie voelen met zowel hun Afrikaanse roots als die van hun eigen sociale omgeving. Tellier mist de representatie van de moderne Afropoliet in de westerse cultuur, zij beluit hen vast te leggen met haar camera. De doorlopende fotoserie gaat over identiteit, empowerment en het creëren van een eigen verhaal rondom de zichtbaarheid en invloed van Afrikaanse culturen in de westerse wereld.
Tellier is in haar werk als fotograaf gewend mensen te portretteren zoals zij ze ziet. In deze fotoserie besluit zij echter de modellen vast te leggen zoals zij dat zèlf willen: ‘In plaats van dat de geportretteerde slechts een aanschouwer is van hoe ik mijn camera gebruik voor mijn eigen interpretaties komt er zo een daadwerkelijke samenwerking tussen ons twee tot stand.’ Ze gebruikt voor haar fotoserie een Polaroidcamera, want: ‘What you see is what you get’.

The Ballroom

Haar zoektocht naar Afropolieten brengt Tellier naar de Nederlandse Ballroom scène. De scene is in de jaren 80 ontstaan vanuit zwarte transvrouwen die in de witte New Yorkse drag-scene gediscrimineerd werden. Door het oprichten van een eigen scene konden zij ontsnappen aan racisme en zich veilig voelen zichzelf te uiten.
Vandaag de dag staat veilig zijn en jezelf zijn nog steeds centraal in de ballroom scene. De cultuur is uitgegroeid tot een belangrijke underground scene voor de zwarte LGBTQIA+ gemeenschap. In de community worden ‘balls’ gehouden waar mensen van verschillende huizen, ook wel chosen families, samenkomen om hun dansskills podium te geven. In deze ballrooms staat vooral de dansstijl Vogue femme centraal: een dansstijl die inspiratie vond in de modellenposes van modefotografie. Tellier fotografeerde in haar serie The Ballroom de leden van de House of Vineyard, het Amsterdamse huis.

Het werk van Angela Tellier is tijdens FotoFestival Naarden 2021 te zien in het Comeniusmuseum.

 

Top