Jorge Mañes Rubio

Er is een nevelachtige factor die artiesten zoals Jorge Mañes Rubio hebben. Deze factor is een niet aflatende, maar stijlvolle drang om iets belangrijks te bereiken, om een verschil te maken, om een visie te vervullen - op een grote manier.  Rubio hercontextualiseert het gewone en over het hoofd geziene in onze samenleving en onthult het aan ons op een manier die ons meer laat weten over wat we al dachten te begrijpen. En hij doet dat met een warmte die ons insluit - niet uitsluit of verlaagt. 

Rubio is mede-oprichter van het Design Museum Dharavi, een TED Senior Fellow en een ontvanger van de S&R Foundation Washington Award. Hij heeft onlangs samengewerkt met de European Space Agency en het Center for Indigenous Arts, en zijn werk wordt regelmatig tentoongesteld in galeries en musea over de hele wereld, zoals het National Museum of Modern and Contemporary Art Korea, Victoria & Albert Museum London en Tropenmuseum Amsterdam.

Bekijk zijn Ted talk hier: go.ted.com/jorgemanesrubio

EL TAJÍN

Op zijn hoogtepunt, van 800 tot 1200 na Christus, was El Tajín een van de machtigste en belangrijkste steden in Meso-Amerika. Meer dan 500 jaar lang werd de stad ongemoeid gelaten - de eerste Spaanse veroveraars hebben haar gelukkig gemist - totdat zij in 1785 opnieuw werd ontdekt. Vandaag de dag is de "Stad van de Donder" een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Mexico, een prachtig voorbeeld van pre-Spaanse architectuur, ingebed in een complexe kosmovisie. Het is niet duidelijk wie El Tajín heeft gebouwd - we zien invloeden van Teotihuacán, Oaxaca en zelfs de Maya's - maar vandaag de dag heeft de inheemse Totonac-bevolking zich deze ruimte opnieuw toegeëigend als hun eigen spirituele thuis. Deze beelden werden gemaakt na een bezoek aan het Centro de Artes Indígenas, een uniek kunstcentrum dat door UNESCO werd bekroond als een van de beste praktijken voor het behoud van immaterieel cultureel erfgoed. Hier worden in verschillende schoolgebouwen het hele jaar door inheemse kennismethodes bewaard en onderwezen aan de toekomstige generaties, van traditionele geneeswijzen tot pottenbakken, weven, dansen of het "bloemrijke woord", de moedertaal van de Totonac.

Het werk van Mañes Rubio is te zien tijdens het FotoFestival Naarden 2021 aan de vestingwallen bij het Vestingmuseum.

Top