Hans de Kort

Hans de Kort (1963) fotografeert in de ‘natte plaat collodium’ techniek. Deze klassieke methode waarbij een unieke afbeelding wordt gemaakt op glas of metaal bestond al in Van Goghs kindertijd.

no photos from van gogh

De Kort heeft dan ook de plekken uit Vincents jeugd bezocht en daar met een houten balg camera beelden vastgelegd van de grafsteen van zijn doodgeboren broertje, de bloesemboom in de tuin van het geboortehuis en zonnebloemen uit de moestuin bij de protestantse kerk. Daarnaast heeft hij in zijn studio stillevens gecomponeerd naar aanleiding van Van Goghs schilderijen van twee werkmansschoenen, een opgezette vleerhond en de kop van een skelet met brandende sigaret. Omdat Vincent zelf een afkeer had van de kleurloze fotografie heeft De Kort zijn reeks getiteld No photos from Van Gogh. Voor de gelegenheid biedt hij gesigneerde zoutdrukken aan in een gelimiteerde oplage.

Het werk van De Kort wordt getoond bij het speciale project Celebrate the Dutch Landscape en is tijdens het FotoFestival Naarden 2021 te zien in voormalig tuincentrum Van der Roest.

 

Top