Richard Koek

RICHARD KOEK - CADETS

De Amsterdamse Richard Koek (1965) is jarenlang jurist als hij in 2000 besluit om zijn biezen te pakken en zijn passie voor fotografie achterna te jagen in New York. Koek is een visuele verhalenverteller met een liefde voor de dynamiek van New York. In zijn foto’s geeft hij de kwetsbaarheid van het gecompliceerde leven in de wereldstad een gezicht. Zijn werk wordt veelvuldig gepubliceerd in Amerikaanse media en is terug te vinden in Nederlandse museumcollecties.
Bushwick is een latino-hispanicwijk in Brooklyn, New York. De straten, ooit gedomineerd door ontelbare slijterijen en kerken, worden langzaam maar zeker gegentrificeerd door kunstenaars en jonge professionals die op zoek zijn naar betaalbare huisvesting. Verborgen voor het oog, in een kelder van een openbare school, traint Luitenant Colonel George Irizarry jonge cadetten in de leeftijd van 7 tot 17 jaar. 

cadets

Richard Koek:

‘Je ziet de kinderen een serie push ups doen.  Je hoort de cadets hijgen en puffen als ze roepen: “One, Sergeant!, Two, Sergeant!, Three, Sergeant!”, terwijl een 17 jarige sergeant heen en weer loopt tussen de keurig opgestelde soldaten.
Ik bezoek al meer dan drie jaar de New York Grenadiers Cadet Corps.  Ana Rodriguez en George Irizarry leiden de organisatie die enkel bestaat uit kinderen van Latino-Amerikaanse achtergrond. De jongens krijgen les in het respecteren van autoriteit, opbouwen van zelfdiscipline, zelfcontrole en zelfverzekerdheid. De ouders stralen van trots als ze zien hoe hun kinderen de belichaming zijn van de ware patriottische staatsburger.
Met mijn Cadets heb ik geprobeerd een visueel overtuigend en complex verhaal te vertellen van tweede generatie immigranten. Als kind van een immigrant voel ik me persoonlijk verbonden met dit onderwerp.  Ik herken ook het gemis van kind-zijn. De cadetten doen hun best volwassen te zijn, maar eenmaal voor de camera kunnen ze dit kind-zijn niet verbergen.
Het is op het eerste gezicht eenvoudig om direct een oordeel te geven, echter hun “art of living”, hun persoonlijke strijd in de Verenigde Staten, is er een die ik niet ken. Ik probeer begrip te hebben voor de drijfveer om je kind op te voeden als een voorbeeldige staatsburger. Het blijft een feit dat de immigrant meer en meer als een buitenstaander en bedreiging wordt gezien door de heersende klasse. Ik laat het oordeel over de complexiteit van deze educatieve en pedagogische methode van kinderen in militaire structuren over aan de kijker.’
Lees hier voor meer informatie over Richard Koek en zijn serie Cadets.

Het werk van Richard Koek is te zien tijdens het FotoFestival Naarden 2021 in Bastion Oranje G.

 

Top