Broertjes en Bronsgeest

Geert Broertjes (1987) en Lotte Bronsgeest (1982) zijn beiden in 2013 afgestudeerd aan de Fotoacademie in Amsterdam, waar ze elkaar hebben leren kennen. Ze zijn actief als freelance fotografen die in opdracht werken en ook hun eigen projecten maken. Bronsgeest verkent de kwetsbaarheid van het lichaam. De vergankelijkheid van het leven speelt een belangrijke rol in haar werk, waarin ze altijd zoekt naar het punt waar schoonheid en confrontatie elkaar ontmoeten. Bronsgeest is geïnteresseerd in het in beeld brengen van ongemakkelijke lichamelijke condities. Voordat ze begon met Project ‘K’ volgde ze een borstkankerpatiënt die ze op haar verzoek voor en na haar operatie portretteerde.
Broertjes' werk is een poëtische, melancholische en romantische versie van de werkelijkheid. Hij moedigt de kijker aan om zijn of haar eigen fantasie te gebruiken. Zijn werk is persoonlijk en emotioneel. Broertjes studeerde af met het project One Year, wat een visuele weergave was van een jaar uit zijn leven waarin zijn moeder, tante en oma overleden. Daarnaast werd hij ook door zijn partner in de steek werd gelaten. Het project kreeg veel aandacht en is ook in boekvorm uitgegeven.

Outside room 8

Met “Outside room 8” brengen Broertjes en Bronsgeest in beeld wat je als ernstig zieke patiënt doormaakt: de grote tegenstellingen tussen de beloften van genezing en de eigenlijke behandelingen. Dat wat bedoeld is om te genezen, maakt je ook kapot. Het project gaat over de verknipte realiteit waarin kracht en kwetsbaarheid de hoofdrol spelen en hoop de enige constante factor is waaraan een onvrijwillige zich moet vastklampen. 
In de beelden van Broertjes en Bronsgeest krijgen chemische procedures een meer vanzelfsprekend, autobiografisch uiterlijk. Broertjes en Bronsgeest gebruiken de fotografische procedures als middel het hoofd te bieden aan de technocratische ondoorzichtigheid van professionele ziekenhuisbehandeling, geneeskunde en chirurgie - die per definitie de persoonlijke (als abstracte) van de lichamelijke (tastbare) focus van de behandeling onderscheiden. Ze maken van esthetiek schoonheid: het resulterende kunstwerk is niet alleen een kwestie van vorm, maar ook van gevoel.

Het werk van Broertjes & Bronsgeest is te zien tijdens het FotoFestival Naarden 2021 in Bastion Nieuw Molen.

 

Top