Daphne Wageman

Daphne Wageman (1982) studeert cum laude af aan de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie in Amsterdam. Ze creëert conceptuele beeldverhalen en is gespecialiseerd in 19e eeuwse glasnegatieven.

BlindZicht

Sinds 2014 werkt Wageman aan BlindZicht, een tastbare ontdekkingstocht naar de belevingswereld van visueel beperkte mensen. BlindZicht komt voort uit eigen ervaring van Wageman. Vlak voor haar eindexamen vindt een oogarts een vlek op haar oog. Voor verder onderzoek wordt haar oogzenuw stilgelegd en is Wageman tijdelijk blind.

Met BlindZicht neemt Wageman je mee naar een wereld waar je als ziende niet snel toegang tot krijgt, ze toont de schoonheid van die wereld. Zij zit zelf in de tussenwereld. Het kan zijn dat ze op termijn ook het zicht (deels) verliest, al gaat het nu goed en is haar angst inmiddels verdwenen. Wageman dacht altijd dat je als je blind wordt afhankelijk en gei?soleerd raakt, maar in die paar dagen voelde zij zich juist verbonden.

BlindZicht gaat over deze verbondenheid. Dit betekent: contact maken, openheid, dingen delen, samenwerken. Door verbondenheid vast te leggen met haar camera past Wageman een speciale techniek toe, ze fotografeert blind. Oriënterend op geluid en bij aanraking van de blinde licht ze het model uit met een kleine zaklamp. Met BlindZicht geeft Wageman blinde mensen een beleving mee in geluid, tast en geur, zij kunnen een eigen interpretatie van het werk krijgen door het te visualiseren. Voor zienden zijn er dan ook nog de beelden.

Het werk van Daphne Wageman is te zien en te ervaren tijdens het FotoFestival Naarden 2021 in voormalig tuincentrum Van der Roest.

Top