Melissa Schriek

Melissa Schriek (1992) onderzoekt relaties van individuen met hun omgeving, door middel van observatie en enscenering. Vaak kiest ze bij het maken van haar werk voor een performance benadering, waarbij ze zowel esthetisch als conceptueel de grens opzoekt tussen geënsceneerde en documentairefotografie. Ze beschouwt fotografie als een krachtig medium waarin feit en fictie kunnen samengaan om moderne sociale kwesties te verkennen. Ze woont en werkt in Amsterdam.

ODE

ODE is een letterlijke ode aan samenzijn en vriendschap tussen vrouwen. Al van jongs af aan staat Schriek versteld van de kracht van en saamhorigheid tussen vrouwen. Vooral de band en emotionele connectie die ze vaak voelt en ziet tussen vrouwen is belangrijk voor haar. Het raakt Schriek om te zien dat deze vrouwelijke vriendschap ondervertegenwoordigd wordt in populaire media en vaak op een negatieve en dramatische manier getoond wordt.
Om een andere kant van deze relatie te belichten fotografeerde ze tientallen beste vriendinnen, in hun huis en in de openbare ruimte. Kenmerkend zijn de lichaamsposities die de vriendinnen aannemen: vaak zijn deze ondersteunend en dragend. Hiermee wordt gerefereerd aan de betekenis en beleving van vriendschap. Schriek onderzoekt met ODE de dynamiek van vriendschap tussen vrouwen.

Het werk van Schriek is te zien tijdens het FotoFestival Naarden 2021 in het oude Stadhuis.

Top