Thijs Wolzak

Thijs Wolzak fotografeerde 7 jaar lang mensen die hun huis op een eigenzinnige manier hebben ingericht. Met hun interieur laten ze zien wie ze zijn. Voor de tentoonstelling bezocht hij deze mensen opnieuw, nu samen met radiomaakster Romanee Rodriguez, die audioportretten maakte die bij de foto’s te beluisteren zijn. Filosoof Coen Simon schreef tien lemma’s over elementaire onderdelen van het interieur.

Gaston is een van de ontmoetingen die op Thijs de meeste indruk maakten. Gaston ziet zich niet als enige bewoner, maar als onderdeel van een gemeenschap van organismen, bestaande uit de bomen, planten, dieren, insecten, maar ook de schimmels, bacteriën, virussen, etc.  Hij zegt: “Ik noem de hele tuin, en alles wat hier leeft en krioelt, de één miljoen, vierhonderdduizend triljoen. En van die één miljoen, vierhonderdduizend triljoen ben ik er één, en ik speel daar ook maar één rol in, en ik heb daar ook maar één stem in. Ik heb dit verlaten huis 34 jaar geleden gevonden, en het zo gelaten als ik het gevonden heb. Geen takje gebroken, geen mugje doodgeslagen, alles exact zo gelaten als ik het huis gevonden heb. Voor sommigen is dit een nachtmerrie, en voor sommigen is dit een hemelse situatie.”

Tegelijkertijd is hij als mens te midden van deze organismen eenzaam: “Het enige voorrecht dat we hebben is het feit dat we de weg naar de maan hebben gevonden, maar dat is dan ook het enige. Ik leef dus samen met één miljoen, vierhonderdduizend triljoen musicerende en spelende mensen. Ik ben de enige die kan schrijven en spreken met anderen van buiten dit spelende bosje.”

 

Thijs Wolszak - FotoFestival Naarden

Binnenkijken bij Gaston Wuestenbergs, foto: Thijs Wolzak

 

 

Beluister hier de trailer van het radio-interview van Romanee Rodriguez: