Daya Cahen

Daya Cahen fotografeert, maakt video’s en video installaties. Ze studeerde fotografie aan de Gerrit Rietveld Academie en werd geselecteerd in 2009 als één van de vier meest veelbelovende recent afgestudeerden. Ze kreeg de mogelijkheid haar werk te presenteren bij het Rietveld Arsenaal tijdens de Venetië Biënnale.

Cahen’s werk draait om propaganda, indoctrinatie en de manipulatieve krachten van media. Ze onderzoekt de vertegenwoordiging van politiek iconen, symbolen van macht en de rol van de massa versus het individu. In haar werk verbindt ze het politieke met het alledaagse en persoonlijke leven, ze combineert archiefmateriaal met hedendaagse beelden en vervaagt de grens tussen feit en fictie.

Tijdens het fotofestival is de film The Stalin That Was Played by Me te zien waarvan hier twee stills te zien zijn. The Stalin that was played by me, is een portret van haar intrigerende ontmoeting met Yevgeni Jugashvili, kleinzoon en evenbeeld van Jozef Stalin. Yevgeni adoreert de Man van Staal, die hem nooit heeft willen ontmoeten en die zijn eigen zoon, Yevgeni’s vader, opofferde tijdens WO II. 

Daya Cahen - FotoFestival Naarden

Daya Cahen - FotoFestival Naarden