Educatieprogramma groot succes

Eén van de fotografen die in Bastion Oranje exposeert, is Sandra Minten. Zij won dit jaar eerder dit jaar de SO Student Award met de serie ‘Am viață – I have life’ die ze voor haar opleiding maakte. Sandra is naast fotograaf ook lerares op de basisschool Weremere in Wormer. Met haar klas, groep 8, bezocht ze het FotoFestival Naarden en kregen de kinderen – naast het educatieprogramma – de workshop ‘fotografie met je smartphone’ aangeboden. Hieronder zijn 3 (winnende!) foto’s:

 

Educatieproject - FotoFestival Naarden
Winnaar Thijs
 
Educatieproject Tessel - FotoFestival Naarden
Runner-up Tessel
 
Educatieproject Suze - FotoFestival Naarden
Suze
Educatieproject Ruben - FotoFestival Naarden
Ruben
 
Educatieproject Desi - FotoFestival Naarden
Desi

 

 

 

Winnaars bekend Fotoboekenprijs 2019

Prijswinnaars Fotoboekenprijs 2019 - FotoFestival Naarden

 

Gisteravond 28 mei zijn de fotoboeken prijzen uitgereikt in een vol Pakhuis de Zwijger. 

Er zijn 3 categorieën: beste debuut, beste foto+tekst boek en beste fotoboek. 

Beste fotoboek van 2018/2019

Met Ville de Calais – diepgravend relaas over het migrantenkamp in de Franse kustplaats – wint Henk Wildschut de prijs voor het beste Nederlandse fotoboek dat de afgelopen twee jaar is verschenen.

De jury over winnaar Ville de Calais: “Een belangrijk boek over migratie en xenofobie. Een gelaagde behandeling van tekst, beeld en vormgeving zorgt dat je zomaar twee of drie uur op de bank zit.” En: “dat toont hoe ver wij als Westerse samenleving verwijderd zijn geraakt van begrippen als empathie, medemenselijkheid en inlevingsvermogen. Al twee jaar oud dit boek, maar het staat nog steeds overeind als een meesterwerk.”

Henk Wildschut vroeg speciale aandacht voor de grafisch vormgever van zijn boek, Robin Uleman, omdat zonder zijn vormgever hij deze prijs niet zou hebben gewonnen. 

Henk Wildschut - FotoFestival Naarden

Beste tekst/fotoboek van 2018/2019

Lilia Luganskaia won in deze categorie met Investigation of Love. Over Investigation of Love schrijft de jury: “Op een slimme en humoristische manier wordt de ambtelijke molen van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst een spiegel voorgehouden die laat zien hoe ver het systeem verwijderd is van humaniteit en respect voor menselijke waarden. In een breder verband toont het de hardheid en ongastvrijheid van onze maatschappij richting iedereen die geen Nederlands paspoort bezit.”

Het boek bevat een weergave van alle spullen die de Lilia en haar vriend – nu echtgenoot – verbinden, opdat zij aantonen aan de IND dat zij van elkaar houden, dat hun liefde echt is. 

Lilia Luganskaia - FotoFestival Naarden

Beste debuut fotoboek van 2018/2019

Tobias Bijl met Lost Takes bij de Nederlandse Fotoboekenprijs is winnaar in deze categorie. Het boek is een weergave van een grondig onderzoek dat Bijl uitvoerde naar ‘het verdwenen fotorolletje van defensie’, dat een cruciale rol speelt in het officiële onderzoek naar het drama op de moorden van door Serviërs vermoorde moslimmannen in Srebrenic in 1995.

De jury over Lost Takes van Tobias Bijl: “Een indrukwekkende eerste publicatie, gebaseerd op grondig onderzoek dat vele, interessante en volstrekt subjectieve zijpaden bewandelt. De vormgeving van Asja Keeman versterkt het boek, bij voorbeeld met de foto op de cover, die op elk van de 200 exemplaren van dit zelf uitgegeven boek anders is afgescheurd.”

Tobias Bijl - FotoFestival Naarden