Educatie project voor groepen 7/8 van het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs

Voor de groepen 7/8 en de eerste en tweede klas van het voortgezet onderwijs is een speciaal lespakket ontwikkeld dat bestaat uit twee delen. Dit lespakket wordt u ruim van tevoren toegestuurd en dient op school behandeld te worden.

In deel 1 van het lespakket wordt de kennis over de Gouden Eeuw opgehaald en zal specifiek worden ingegaan op de cultuur en vooral de schildercultuur en schilderkunst uit die tijd. Welke materialen waren er voorhanden, welke techniek gebruikten ze en welk kleurgebruik was in de mode? Daarnaast komen vragen aan de orde hoe Nederland en meer specifiek Naarden er in die tijd zal hebben uitgezien, welke mensen woonden er en wat ze om zich heen zagen.

Deel 2 van het lespakket wordt besteed aan het leren kennen van Van Ruysdael, het besef dat deze schilder in Naarden geboren is en heeft gewoond, aan welke kenmerken van zijn werken te zien is dat hij een voorbeeld is van een Gouden Eeuw schilder. Hoe wij daar in de huidige tijd van kunnen leren en of zijn oog voor omgeving en manier van weergeven in schilderkunst ook te benaderen is met de moderne vormen van digitale fotografie en op welke manieren dan… en laten zien dat er fotografen zijn, die dat ook daadwerkelijk proberen.

Educatieproject 7 8 - FotoFestival Naarden

Deze twee lessen op school worden gevolgd door een smartphone fotografie-workshop in Naarden Vesting. Door onze deskundige begeleiders krijgen leerlingen tips en trics om met hun mobiele telefoon de opdracht uit te voeren: maak de mooiste Van Ruysdael 2019 foto in Naarden. Ze bezoeken de Grote Kerk om de landschapsschilderijen te bekijken en te zien welke invloed het licht heeft op de schilder- en fotografiekunst.

De workshop duurt gemiddeld een half uur en wordt gegeven in de Gele Loods (Festivalkantoor) op het Ruysdaelplein. Daarna gaan de leerlingen met de begeleiders van school, naar de Grote Kerk om vervolgens de opdracht uit te voeren. Onze workshopmasters lopen in de vesting langs de groepen om ter plekke nog tips en trics te geven.

Op school kiezen leerlingen uit alle foto’s de mooiste foto van hun klas die ze insturen naar de # van het Fotofestival.  Deze wordt vervolgens geplaatst op de Instagram pagina van het Fotofestival.

  • Het educatieproject duurt 2 tot 2,5 uur en wordt gehouden maandag t/m vrijdag van 10.15 uur tot 15.00 uur. Parkeren op het Adriaan Dortmanplein is gratis en op het autovrije Ruysdaelplein zijn voldoende bankjes om wat te eten en te drinken. In geval van erg slecht weer wordt in de Gele Loods een mogelijkheid gecreëerd. Hier zijn ook toiletten aanwezig.
  • Voor de leerlingen uit Gooisemeren is deelname gratis. Voor alle overige leerlingen zijn de kosten € 5,00 per leerling.
  • Aanmelden: wilt u met uw groep/klas het Fotofestival bezoeken en meedoen met het educatieproject stuurt u dan een mail naar info@fotofestivalnaarden.nl om te informeren naar de beschikbaarheid.