©Sytske Oosthoek, Sofie aan het strijken, FFN2021
©Daphne Wageman, BlindZicht, FFN2021

FotoFestival Naarden toegankelijk voor slechtziende en blinde mensen

Tijdens deze editie van het FotoFestival Naarden is er speciale aandacht voor een groep die normaal gesproken nooit het festival bezoekt: slechtziende en blinde mensen. In samenwerking met Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, wordt een aantal tentoonstellingen toegankelijk voor deze groep gemaakt. Door middel van een audiodescriptie techniek kan deze groep bezoekers foto's 'bekijken'. Op de vloer is een reliëf mat aangebracht, bij de foto is een QR code geplaatst. Met een app op je smartphone kun je het verhaal van de foto horen - dit is overigens ook een interessante toevoeging voor diegenen die kunnen zien.

Slechtziende en blinde fotografen

Niet alleen kunnen slechtziende en blinde mensen van de fotografie genieten, er wordt tijdens deze editie werk van twee blinde fotografen tentoongesteld: Hannes Wallrafen en Sytske Oosthoek.

Daarnaast is er werk te zien van Daphne Wageman, fotografisch vormgever, met haar serie BlindZicht. Wageman verliest mogelijk haar zicht waardoor zij nog meer beseft hoe beeld een rol speelt in ons leven en hoe het is als je dit niet goed kunt waarnemen.

We bedanken het Prins Bernard Cultuurfonds en Stichting Novum die dit project mede mogelijk maken.

Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen

In Nederland zijn zo’n 350.000 slechtziende en blinde mensen. Koninklijke Visio biedt met zo’n 3.000 medewerkers revalidatie, advies, zorg, wonen, dagbesteding en onderwijs aan mensen met een visuele en soms ook verstandelijke beperking. Dat doen wij in heel Nederland. Van Goes tot Geleen, van Haren tot Heerhugowaard.

/Sponsors/visio_basislogo_kleur

Met een visuele beperking in de maatschappij

Mee doen in de maatschappij als je slechtziend of blind bent. Daar ondersteunt Visio bij. En dat kan op verschillende manieren. Soms is iemand al geholpen met eenvoudige handreikingen en tips. Vaak is er meer nodig, zoals advies en begeleiding. Daarnaast bieden we ook onderwijs, wonen, training en (intensieve) revalidatie. Wat de vraag ook is, Visio helpt verder en vergroot de zelfredzaamheid op alle levensgebieden. Eigentijds, betrokken en met expertise en innovaties van nu.

Historische locatie

Visio bestaat sinds 1808. Op dit terrein aan de Amersfoortsestraatweg is Visio vanaf 1932 aanwezig. Hier begon Visio als Instituut tot Onderwijs aan Blinden, een instituut waar de leerlingen ook verbleven. Pas decennia later krijgt het onderwijs aan slechtziende leerlingen ook gestalte en worden zorg en revalidatie zelfstandig aangeboden. Vanaf midden jaren zeventig wilden steeds meer ouders hun blinde kinderen thuis laten wonen en onderwijs laten volgen op een reguliere school. Momenteel ondersteunt Visio 80% van de mensen met een visuele beperking vanuit de thuissituatie of in het regulier onderwijs. Voor extra begeleiding heeft Visio landelijk vijf scholen, diverse woonvoorzieningen en revalidatielocaties.

Meer informatie

www.visio.org

of volg Koninklijke Visio op Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube of Instagram.

Top