Right Here, Right Now!

Wat doen we als we met adembenemende schoonheid worden geconfronteerd? Wie zijn de helden die hun hoofd boven het maaiveld uit durven te steken? Is alles niet al een keer vastgelegd? Op deze vragen proberen de curatoren van het Fotofestival Naarden een antwoord te geven in een tentoonstelling onder de titel “Right Here, Right Now!” Het heden als verleden van de toekomst, vastgelegd door spraakmakende fotografen uit binnen- en buitenland. Zij vertellen de verhalen rond verschillende actuele kwesties in een veranderende samenleving.  

Living in the moment

Wat doen we als we met adembenemende schoonheid worden geconfronteerd? Leggen we het vast of genieten we van het moment? Wat blijft ons bij van onze ervaringen als we alleen maar bezig zijn foto’s te maken? Zijn de ontelbare fotografische beelden er niet de oorzaak van dat we juist sneller vergeten?  

Bridges or walls

Blijven we doormodderen of doen we serieuze pogingen om elkaar een betere toekomst te geven? Laten we vluchtelingen creperen of halen we ze binnen? Ben je zelf een bruggenbouwer of trek je je terug achter de dijken? Bouw je een muur om je familie, je vrienden of jezelf te beschermen tegen het kwaad en je zo te verzekeren van een goede toekomst?   

Dare to be different

Wie zijn de helden die hun hoofd boven het maaiveld uit durven te steken? Zit er een held in jou? Als je iets doet wat anderen niet durven, ben je dan roekeloos of visionair? 

Déja-vu

Alles is al een keer vastgelegd, of niet? We kunnen nu in een week meer foto’s maken en delen dan in het complete analoge tijdperk bij elkaar. Gelukkig zijn er fotografen en kunstenaars die zich toch weten te onderscheiden en ons weten te verbazen met een nieuwe visie op een oud concept. 

Crying for the moon

Waar droom je van en wat doe je om je droom te laten uitkomen? Hoe geef je vorm aan je toekomst in een wereld die dagelijks verandert? Hoe verwerken mensen hun tegenslagen en hoe vechten ze voor hun geluk? “Be careful what you wish for… it just might happen.”

De fotografie kan als geen ander medium de verhalen verbeelden die ons nu bezig houden, blij maken of beangstigen en kan ons doen beseffen hoe belangrijk het heden in ons dagelijks leven en voor onze toekomst is. Kortom: Right Here, Right Now

Marie-José Jongerius – from the LA Palms Series