Goed nieuws voor fotografen en uitgevers van fotoboeken: in 2017 wordt de eerste Nederlandse Fotoboekenprijs uitgereikt. Deze tweejaarlijkse prijs bedraagt 5.000 euro en wordt toegekend aan het beste fotoboek van een Nederlandse (of in Nederland werkzame) fotograaf. De prijs zal worden uitgereikt tijdens de komende editie van het FotoFestival Naarden, dat gehouden wordt van 20 mei t/m 18 juni 2017. Met deze prijs wil het FotoFestival Naarden recht doen aan de grote kwaliteit en verscheidenheid van het Nederlandse fotoboek.

Alle ingezonden fotoboeken worden geëxposeerd tijdens het FotoFestival Naarden. Hiervoor is een speciale ruimte beschikbaar. Daarnaast worden deze fotoboeken ook de koop aangeboden in onze fotoboekenwinkel. 

Jury

De jury voor de Nederlandse Fotoboekenprijs bestaat uit de volgende leden:

  • Edie Peters (voorzitter), oprichter en hoofdredacteur van PhotoQ, online platform voor fotografie en fotoboekenwinkel
  • Merel Bem (publiciste en kunstcriticus)
  • Rob Hornstra (fotograaf en docent fotografie)
  • Narda van ’t Veer (oprichter agentschap UNIT)
  • Wannes Ketelaars (general manager Huis Marseille)
  • Bert Teunissen (fotograaf)

Erik van der Spek, bestuurslid van het FotoFestival Naarden, treedt op als secretaris.

Hoe kunt u meedoen?

Fotografen, makers en uitgevers van fotoboeken kunnen hun werk inzenden. Inmiddels is de inzendingstermijn gesloten. De jury heeft 185 fotoboeken ontvangen die in 2015 of 2016 zijn gepubliceerd.

Hoe gaat de beoordeling in zijn werk?

De jury beoordeelt de fotoboeken gezamenlijk. De jury zal vijf fotoboeken nomineren; de winnaar wordt tijdens het FotoFestival Naarden bekend gemaakt. Dan wordt ook de prijs van 5.000 euro aan de winnaar uitgereikt. Het FotoFestival Naarden stelt de vijf genomineerden in staat een (kleine) expositie van hun werk te tonen. 

Naar welk adres stuurt u de fotoboeken?

Stuur uw inzending naar FotoFestival Naarden, ter attentie van Joke Smit, p/a Ambacht 22, 1511 JZ Oostzaan. Houdt er rekening mee dat u het fotoboek niet terug krijgt, omdat het door de wijze van exposeren niet meer verkocht kan worden. 

unnamed

De Gele Loods tijdens de uitreiking van de Kees Scherer Prijs in 2015