Stephan Vanfleteren

Stephan Vanfleteren (1969, Kortrijk, België) studeerde van 1988 tot 1992 fotografie aan de Hogeschool St. Lukas in Brussel. Hij werkte van 1993 tot 2009 als freelance fotograaf voor de krant ‘De Morgen’, maar bleef vooral tijd investeren in eigen projecten.

Stephan is gespecialiseerd in zwart-wit portretten en langdurige achtergrondreportages in binnen- en buitenland. Hij werkt ook voor veel buitenlandse kranten en tijdschriften, waaronder Le Monde, Du Magazine, The Guardian en De Volkskrant.

Zijn werk is niet alleen veelvuldig te zien in de media, maar ook op allerlei tentoonstellingen, bijvoorbeeld in Fotomuseum Antwerpen, Brussel (Bozar), Gent, Parijs, Londen, Liverpool, New York, Cairo, Rome, Amsterdam, Berlijn, Dhaka en Osaka.

De foto’s van Vanfleteren zijn vele malen onderscheiden. Zo ontving hij diverse World Press Photo Awards (Sport Stories 1996, Daily Life Stories en People in the News Story in 1997 en de Children Award in 2001), European Fuji Awards in 2001. Daarnaast diverse Belgische persprijzen, waaronder de Dexiaprijs. Voorts ontving hij een nominatie voor de Lead Award en is hij prijswinnaar van de ‘Beste fotografische Autorenleistung’ van de Henri Nannen Preis 2011, een van de meest prestigieuze fotografieprijzen van Duitsland.

Hij heeft tevens een aantal fotoboeken op zijn naam staan:

De twee laatst genoemde boeken zijn te koop bij het Festivalkantoor.

Hieronder: Stephan Vanfleteren met dochters Zhou en Yto geportretteerd door zoon Zamiel (12)