Spaarnestad Photo

Zowel in De Gele Loods als in Bastion Oranje wordt een aantal portretten uit de enorme collectie van het Spaarnestad Archief getoond.

Spaarnestad Photo is met twaalf miljoen foto’s het grootste fotoarchief van Nederland op het gebied van pers- en documentaire fotografie. Een schatkamer vol foto’s die een breed beeld geven van de recente wereldgeschiedenis. Vanaf de uitvinding van de fotografie in de 19de eeuw tot aan de start van het digitale tijdperk. De moord op Kennedy, potten bakkende Basoeto’s, en venstervrijen in Staphorst, alles is er te vinden. Citaat uit de wandelgangen: “Als Spaarnestad het niet heeft, is het niet gebeurd”.

Spaarnestad Photo is niet alleen het grootste, maar ook meest toegankelijke fotoarchief in Nederland. Een uniek coderingssysteem dat speciaal voor Spaarnestad werd ontwikkeld, zorgt ervoor dat de foto’s snel zijn te vinden. En dan is er natuurlijk de beeldbank waarop inmiddels zo’n tachtigduizend foto’s staan, die kunnen worden gedownload. Een aantal dat in hoog tempo toeneemt dankzij het werk in de scanstudio en van de annoteerders die de foto’s van uitgebreide beschrijvingen voorzien.

De kern van de collectie is het fotoarchief van de Haarlemse tijdschriftenuitgeverij De Spaarnestad (het latere VNU), opgericht in 1906 en bekend geworden met bladen als Katholieke Illustratie, Libelle, Beatrijs, Margriet en Panorama. Na verzelfstandiging is het archief als een rollende sneeuwbal gegroeid en zijn er talloze grote en kleine deelcollecties bijgekomen.

Inmiddels beheert Spaarnestad Photo materiaal van fotopersbureaus als ANP, ’t Sticht en het Nationaal Foto Persbureau, en collecties van bladen als Het Leven, Elseviers Magazine, VT Wonen, Trouw en Het Parool. Maar ook werk van diverse (gerenommeerde) fotografen en bijzondere vondsten op zolder van particulieren hebben hun weg naar Den Haag gevonden.

Spaarnestad Photo is tegenwoordig onderdeel van het Nationaal Archief in Den Haag. Onze dank gaat uit naar Rob Morees, die in opdracht van Spaarnestad Photo de voorselectie heeft gemaakt.