Govert de Roos

Govert de Roos (Amsterdam, 1953) ontwikkelt al op zeer jeugdige leeftijd zijn passie voor fotografie. Het begint met zijn liefde voor popmuziek en de uitdaging om tijdens live concerten vooraan met de echte fotografen mee te schieten. Zo af en toe levert dat een scherp beeld op. Thuis geniet hij van het toveren in de donkere kamer.

Op vijftienjarige leeftijd weet hij met een vervalst pasje  door te dringen tot de hairpeace-bedpeace actie van John Lennon en Yoko Ono. Dat wordt opgemerkt door de beroepsfotografen die zijn lef bewonderen. Zo ontmoet hij in 1969 Nico van der Stam, portretfotograaf, die Govert in dienst neemt en hem met name het ambacht fotografie eigen maakt. Daarna stapt hij over naar Claude Vanheye, popfotograaf, die nog dichter bij de actuele muziekwereld staat. Nog eens drie jaar later vestigt hij zich als zelfstandig fotograaf.

Hij werkt voor talloze bladen. Daarnaast wordt hij veel gevraagd voor platen/cd-hoezen, waarin hij zijn creativiteit goed kwijt kan. Hij ontwikkelt zijn vermogen mensen te portretteren en verstaat de kunst ieders mooiste kant te belichten. Altijd anders maar toch herkenbaar als een De Roos. Met een schepje er bovenop heet dat glamour. Zo wordt zijn naam onlosmakelijk gekoppeld aan de entertainment.

Toch is de glitter en glamour die hen omringt niet waar hij op uit is. Met zijn foto’s wil Govert de Roos juist de mythe doorbreken: Een fraaie buitenkant staat altijd in het teken van de persoon, die zich daardoor sterker voelt en zich eerder zal inzetten. Momenteel is hij actief binnen de wereld van muziek, theater en film. Inmiddels gaat ook zijn vrije werk een grotere rol spelen en exposeert hij van tijd tot tijd. Hij geniet van de vrijheid  zijn eigen ideeën en ervaring te bundelen in die ene gepassioneerde blik.

Govert de Roos is een mensenfotograaf. Het is dan ook niet verwonderlijk dat menig nationale en internationale beroemdheid zich in de afgelopen 35 jaar graag door hem liet fotograferen.

Het publiek betitelt hem dan ook regelmatig als de grondlegger en bekendste exponent van de Nederlandse glamourfotografie.

Echter: de liefde voor zijn vak en voor de mens in het bijzonder staat bij hem bovenaan. Binnen de hoge technische eisen die hij stelt moet ruimte zijn voor de menselijke relatie. Zijn beelden moeten leven en iets vertellen. De creatieve overdracht staat centraal. Naast zijn werk voor tijdschriften, boeken, internationale reclamecampagnes, cd-hoezen, theater- en filmaffiches, besteedt hij veel tijd aan zijn vrije werk: de beelden die hij zelf wil maken, ook zonder model. Zijn inspiratie vindt hij op straat, in de natuur of in een ontmoeting, en soms per toeval. Zo is hij altijd op zoek naar dat ene magische moment: het bijna 3-dimensionale beeld.

“Het juiste gevoel oproepen, daar draait het om in mijn beleving van het vak.”

Hij is trots op:

Hieronder: Govert de Roos - zelfportret