Akademie Vogue Award voor Fotostyling (AVAF) 2011

Juryrapport AVAF 2011

De jury is verheugd over het aantal inzendingen, iets dat voor een eerste keer altijd moeilijk is. Een prijs moet immers, net als de inzenders, een plek veroveren in het hoofd en in de harten van de markt. Er waren relatief veel inzendingen van studenten en oud-studenten van de Akademie Vogue, dat is logisch. Maar ook van allerlei andere instellingen kwamen de inzendingen binnen.

De keuze voor het wellicht meest ultieme stijlicoon van de mode-industrie heeft Amanda Jongsma – van Bokhorst, studente aan de Akademie Vogue, uitstekend uitgewerkt. Coco Chanel droeg vaak parelkettingen, haar favoriete bloem is de camelia en beiden komen veelvuldig terug in haar ontwerpen. Zowel het beeldrijm als de kleurstelling klopt, de styling is doordacht, de trends goed vastgelegd en de fotografie van uitstekende kwaliteit. Kortom, haar uitwerking zou zonder enig probleem in het fictieve kunstboek ‘Symboliek’ passen.

Jasper Abels, student fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, heeft de opdracht op een geheel andere wijze uitgevoerd. Hij greep niet terug op een stijlicoon uit het verleden, maar keek naar een recentere, technische, ontwikkeling die van een enorme invloed is op vrijwel alle hedendaagse fotografie: Photoshop. In de foto’s van Jasper is de ‘Magic Wand’ van Photoshop verwerkt als rondlopende stiknaden op zowel het meisje als de vaas. Hij laat hiermee op speelse wijze de huidige maakbaarheid van het beeld zien. Meisje en vaas zijn in elkaar gestikt, maar dan wel met de nieuwste techniek. De foto’s hebben een retro uitstraling, maar tegelijk iets futuristisch. Ook dat is consequent verbeeld, in lijn met het ‘ouderwetse stikwerk’ versus de nieuwste Photoshop mogelijkheden. Kleding en haar van het meisje passen volkomen bij de vaas met bloem, qua kleur en vorm. Kortom, uitstekend uitgewerkte beelden die in elkaar passen als een klok.

De jury is verheugd om de tweede prijs, een bedrag van duizend euro, toe te kennen aan Amanda van Bokhorst, voor haar werk ‘Coco Chanel’. De jury is unaniem van oordeel dat de eerste prijs, een geldbedrag van vijfduizend euro, wordt toegekend aan Jasper Abels, voor zijn werk ‘Photoshop Mania’.

Namens de juryleden, Marie Cécile Thijs en Jordy Huinder, Eduard Planting (voorzitter).

Een stampvolle Galerie Pouloeuff tijdens de prijsuitreiking op 28 mei

Toelichting

Voor de eerste keer schrijft de HBO opleiding Akademie Vogue een fotostylingprijs uit: de Akademie Vogue Award Fotostyling (AVAF).

Deze nieuwe, tweejaarlijkse, prijs is de eerste wedstrijd op het gebied van fotostyling in Nederland. Met deze prijs wil Akademie Vogue fotostyling als volwaardige discipline binnen de fotografie stimuleren. Deze prijs wordt in samenwerking met het FotoFestival Naarden georganiseerd.

De wedstrijd is gericht op studenten van fotoacademies, fotografieopleidingen, kunstacademies en recent afgestudeerde fotografen/fotostylisten. Deze opdracht kan worden uitgevoerd als fotostylist, als fotograaf of als duo fotostylist/fotograaf. Een selectie van de inzendingen zal te zien zijn tijdens het FotoFestival Naarden in Galerie Pouloeuff. De prijzen worden op zaterdag 28 mei uitgereikt in Galerie Pouloeuff.

Prijzen:

Jury:

Opdracht Stijl-iconen

Voor een fictief kunstboek getiteld ‘Symboliek’ krijg je de opdracht een spread (2 pagina’s naast elkaar) te maken. In deze spread moet een duidelijk beeldrijm worden toegepast.

Het thema voor de spreads in het boek wordt ‘Stijl-iconen’. Deze iconen kunnen van alles omvatten; uiteenlopend van voorwerpen tot personen. Ook de periode waaruit het stijl-icoon afkomstig is kan variëren van historisch of antiek tot eigentijds.

De eerste foto bevat een stilleven. In deze foto zijn interieurtrends van 2011 verwerkt. De tweede foto is een foto met model(len). In deze foto zijn modetrends van 2011 verwerkt. De foto’s kunnen zowel in zwart-wit als in kleur worden gemaakt.

Deze opdracht is een ‘no budget’ opdracht. Er mag geen geld aan worden besteed; alle spullen die voor de fotoshoots worden gebruikt zijn geleend of zelf gemaakt.

Geselecteerde en genomineerde foto’s worden door de organisatie afgedrukt op het formaat A-3.

Beoordelingscriteria:

Tweede prijs voor Amanda van Bokhoven, uitgereikt door Cor Schrama van Akademie Vogue

Eerste prijs voor Jasper Abels, uitgereikt door Cor Schrama van Akademie Vogue